Onze Mensen
World Child Cancer Nederland bestaat uit een toegewijd team van fondsenwervers, partnership managers en een zeer actief en bevlogen bestuur
Onze mensen
World Child Cancer Nederland werft gelden voor hulp aan kinderen met kanker.
Team World Child Cancer werkt samen met het Outreach team en de lokale ziekenhuizen in Afrika en Indonesië. Deze partnerziekenhuizen vormen de basis van onze programma’s en zijn van vitaal belang bij het ondersteunen van ons werk.
Team World Child Cancer NL
Directeur
Welmer Blom
Welmer Blom is an energetic, inspirational and hands on leader with a sharp eye for detail and relations. He puts his focus on people, customer, teamwork and performance. In his former role as Senior Vice President Middle East, Gulf & India for the global airline AirFrance KLM he provided leadership, vision and strategy for commercial and operational activities in the area.
Next to his professional activities he is a board member in a number of organizations; Egyptian Airline Services, World Child Cancer The Netherlands, Christian Business Angels and International Community of the Holy Sepulchre. The latter three charity organizations give meaning to his call for supporting less fortunate world citizens.
He has a university MBA background and has lived and worked in various countries with different cultures.
His passion for outdoor activities like sailing, cycling and golf is keeping him fit.
Partnership manager
Jaco Klamer
Het is een eer voor mij om bij World Child Cancer te mogen werken. Het doel van onze inspanningen om met meer fondsen zo veel mogelijk kinderen met kanker in arme landen te kunnen helpen genezen is geweldig. Door het werk van het Prinses Maxima Outreach team en de lokale ziekenhuizen worden meer kinderen met kanker genezen. Met uw steun krijgen meer kinderen een levensreddende kans.
Outreach Team
Het Outreach team zorgt voor de samenwerking tussen de ziekenhuizen en het Prinses Maxima Centrum.
Coordinator educatie
Minke Huibers
Minke Huibers is coordinator educatie en zorg en verantwoordelijk voor de ziekenhuizen in Nairobi en Moshi, het Kenyatta National Hospital in Nairobi, Kenia en het Kilimanjaro Christian Medical Centre in Moshi, Tanzania.
Dr. Minke Huibers: ‘’Gelijke kansen voor alle kinderen met kanker’’
‘’De twaalfjarige Malawiaanse Ellina (niet haar echte naam) had leukemie en was een halfjaar zeer ziek, maar ze knapte op en straalde weer’’, vertelt oncoloog in opleiding dr. Minke Huibers (40) die een band met het meisje had opgebouwd. Ellina was een van de eerste Malawiaanse kinderen met kanker die, dankzij inspanningen van dr. Huibers, op de Intensive Care mocht worden behandelt toen ze door een longontsteking ademnood kreeg. De dokter was bezig met het aansluiten van de zuurstof toen ze Ellina naar adem hoorde happen en haar laatste adem hoorde uitblazen.
Naar schatting tachtig procent van de Keniaanse en Tanzaniaanse kinderen met kanker krijgen niet de medische zorg die ze nodig hebben, waardoor ze minder kans hebben de ziekte te overleven. In Nederland genezen drie op de vier kinderen van kanker, terwijl dat in Kenia, Tanzania en Malawi nog geen één op de tien is.
Gelijke kansen
‘’Ik vind het belangrijk om te werken aan een wereld met gelijke kansen voor alle kinderen met kanker’’, zegt Dr. M.H.W (Minke) Huibers. Huibers werkte voor het Outreach programma van het Prinses Máxima Centrum in Malawi en Tanzania en is nu, naast haar werk als oncoloog in opleiding in het Prinses Máxima Centrum, verantwoordelijk voor de samenwerking met partnerziekenhuizen in Kenia en Tanzania. Doel is het verbeteren van de oncologische zorg voor kinderen met kanker. ‘’We richten ons op het opleiden van medisch personeel, het tijdig herkennen van kanker, vrije toegang tot oncologische zorg en het verbeteren van diagnostiek en behandeling’’, zegt Minke Huibers.
Levensreddende zorg
Dr. Huibers vertelt dat driekwart van de Malawiaanse kinderen met kanker ernstig ondervoed is, waarmee rekening moet worden gehouden bij de behandeling. Ze raadt daarom een diëtist aan bij de behandeling van deze ondervoede kinderen met kanker, en ondersteuning van de gezinnen. Huibers benadrukt dat bewustwording van medisch personeel en het volgen van voorgeschreven protocollen onontbeerlijk is voor het slagen van de behandeling van kinderen met kanker. ‘’ Daarnaast is het van belang onze collega’s te ondersteunen met de ontwikkeling van wetenschappelijke onderbouwde behandelingen voor de kinderen met kanker in hun land. Samen de zorg ontwikkelen en toepassen
Kinderoncoloog
Annelies Mavinkurve
Kinderoncoloog Annelies Mavinkurve werkt geregeld in Malawi:
Malawiaanse kinderen met kanker ook vaak ondervoed.
‘’Bij de zorg en behandeling van Malawiaanse kinderen met kanker staan wij soms machteloos’’, zegt kinderoncoloog Annelies Mavinkurve-Groothuis die verantwoordelijk is voor de samenwerking tussen het Prinses Máxima Centrum en het Queen Elisabeth Central Hospital in Malawi. “Ik herinner me een jongen met een arm zo dik als een volwassen bovenbeen. We maakten röntgenfoto’s en zagen dat de gehele arm was ingenomen door tumor, en dat er ook uitzaaiingen aanwezig waren in zijn longen. Omdat er in deze situatie geen genezingskans was voor de jongen, werd hij niet behandeld, maar met pijnstilling naar huis gestuurd. ’’
Uitwisseling
Tweemaal per jaar gaat het Outreach-team, bestaande uit twee kinderoncologen, een verpleegkundig specialist, een kinderoncologieverpleegkundige, een medisch pedagogisch zorgverlener en een kinderpsycholoog, van het Prinses Máxima Centrum naar Malawi voor het uitwisselen van kennis en kunde in het kader van het twinning-programma, om kinderen met kanker betere zorg te geven. Daarnaast vindt er ook online uitwisseling van kennis plaats.
Hersentumor
Kinderoncoloog Mavinkurve is blij dat ze met haar werk de goede Nederlandse zorg kan delen met medisch personeel in Malawi. Ze constateert dat Malawiaanse kinderen met kanker niet of te laat worden behandeld, omdat er nog te weinig kennis is over de ziekte bij de lokale artsen. ‘’Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een Malawiaans kind met een hersentumor ontmoet, hoewel ze er wél moeten zijn”. Door gebrek aan kennis komen veel kinderen met kanker niet in het ziekenhuis terecht. Door bewustwording van de bevolking en bijscholing van medisch personeel zullen méér kinderen tijdig worden gediagnostiseerd en beter behandeld. Ook uitbreiding van het behandelteam zal de overlevingskans van kinderen met kanker vergroten.
Voldoening
‘’Ik wil graag in Malawi blijven werken, want ik vind het fijn om iets te betekenen voor Malawiaanse kinderen met kanker’’, zegt Annelies Mavinkurve. Ze vertelt dat veel van de Malawiaanse kinderen met kanker ondervoed zijn en dat daarmee rekening moet worden gehouden bij de behandeling, zoals in de dosering van de medicijnen. ‘’Het geeft me voldoening om iets van mijn kennis met hen te delen. Wij hopen met ons team bij te dragen aan de verbetering van de zorg; door het delen van kennis van zowel de behandelingen als de begeleiding van kinderen met kanker en hun ouders. Door twee keer per jaar Malawi te bezoeken met een paar extra handen aan een bed laten we hen ook zien: ‘Je bent niet alleen’.’’
Kinderoncoloog en directeur Outreach Prinses Máxima Centrum
Gertjan Kaspers
Professor Gertjan Kaspers became pediatric oncologist in 2000, and has been Professor in Pediatric Oncology since 2006, at Amsterdam UMC. Since 2013 onwards, he is Director of the Academy & Outreach of Princess Máxima Center, the Dutch center of excellence for children with cancer. He supervises research on leukemias, DIPG, quality of life and late effects and on pediatric oncology in developing countries. He is promotor of 27 PhD students and trained 27 PhD student successfully. He is involved in several “outreach” projects, aiming at improved outcome for children with cancer in LMIC. He initiated and chairs an I-BFM-SG Task Force on Outreach and the Foundation World Child Cancer NL. Gertjan Kaspers is visiting Professor at UZ Gent (Belgium), MTRH in Eldoret (Kenya) and UGM in Yogyakarta (Indonesia).
Dokter
Judith Spijkerman
Veel te winnen voor Indonesische kankerpatiënten.
Wismu heeft mooie herinneringen aan de zorg die hij kreeg.
‘’Voor Indonesische kankerpatiënten is nog veel te winnen’’, zegt dokter Judith Spijkerman (43). Ze is fellow kinderoncologie in het prinses Máxima centrum, en als coordinator outreach Indonesië verantwoordelijk voor twee Indonesische ziekenhuizen: het dr. Hasan Sadikin General Hospital in Bandung en het dr. Sardjito General Hospital in Yogyakarta.
“Om te zorgen dat kinderen kunnen overleven, is het noodzakelijk dat kinderkanker snel en juist gediagnosticeerd en adequaat behandeld wordt. Op dit moment duurt het gemiddeld 1,5 maand dat kinderen na het eerste bezoek aan een arts bij een kinderoncoloog komen en vervolgens duurt het 2 maanden voor dat er een diagnose is gesteld. In Nederland duurt dit proces gemiddeld een tot enkele weken. Om dit te kunnen verbeteren is het belangrijk informatie over kinderkanker te delen met de bevolking en met gezondheidszorg medewerkers.”
Er komt een verwijssysteem voor kinderen met kanker waardoor dokters weten hoe ze patiënten op een veilige en snelle manier kunnen verwijzen naar de juiste ziekenhuizen. Aan dit plan van ‘nationale aanpak van kinderkanker’ werken Indonesische kinderoncologen en het Indonesische ministerie van gezondheidszorg samen met het St Jude en het Máxima.
Judith Spijkerman constateert ook dat de communicatie tussen arts en patiënt anders verloopt dan in Nederland: In Indonesië geeft de arts informatie aan de patiënt, maar de patiënt stelt nauwelijks vragen aan de arts, en is geen gelijke partner in de zorg wat de uitkomst van de behandeling beïnvloed. Mogelijk spelen hiërarchie en beperkte kennis van ziektes van de patiënt en zijn familie een rol. Ook tussen zorgverleners speelt hiërarchie een rol: de oudste arts, ook als hij geen patiëntenzorg meer doet, gaat nooit met pensioen en blijft dé autoriteit. Jongere artsen durven geen vragen te stellen aan senior artsen, terwijl dat de kwaliteit van de zorg wel zou kunnen verbeteren.
Judith Spijkerman staat op de foto met Wisnu (11) die genezen is van Leukemie. De artsen en verpleegsters legden Wisnu uit dat hij kanker had en hoe hij zou worden behandeld. ‘’Ik vond het fijn om met dr. Pudjo te zwemmen en heb goede herinneringen aan de zorg die ik kreeg’’, zegt Wisnu die blij is dat hij genezen is van kanker.
Laura van Tinteren
Saskia Mostert
Marrie Bruin
Bestuur World Child Cancer NL
founder & partner notaris- en advocatenkantoor Lexence
Ferry van Schoonhoven (voorzitter)
Ferry van Schoonhoven is an attorney at law with law degrees (Dutch law, US law and International law) from the University of Amsterdam and the University of Illinois, U.S.A. He started his professional career at Thompson, Hine & Flory in Washington DC and Allen & Overy/Loyens&Loeff in Amsterdam. In 1992 he founded Lexence N.V., one of the bigger multi niche law firms in the Netherlands of which he is still a partner today. Among his clients are stock exchange listed companies and Foreign States.
Ferry is a member of various specialised law associations (a.o. International Bar Association, Dutch Litigator Association), editorial staffs (a.o. Real Estate Journal and Real Estate Magazine) and (co-) author of Casebook on Renting and Letting, Real Estate Guidebook and Boom Basics Lease Law. Ferry regularly teaches at the Academie Voor De Rechtspraktijk, various Dutch Universities (guest teacher), the Amsterdam School of Real Estate, and Euroforum. Ferry is board member of the Japan Festival Foundation, (co-)founder of Rotaryclub Amsterdam-Spinoza, chairman of the Japan Desk of the Amstelveen hospital and chairman of Stichting Wereld Zonder Kinderkanker and most recently chairman of World Child Cancer The Netherlands foundation.
Ferry is an energetic initiator, creator, stimulator who unites people to common goals, focussing on their talents and their abilities to achieve such goals. Next to his professional career Ferry devotes much of his time to the ultimate goal: the eradication of child cancer in the world.
CFO Losberger De Boer
Fons Louter (penningmeester)
Fons is Chief Financial Officer at Losberger De Boer. Losberger De Boer delivers top class temporary and permanent space solutions for events, commercial, public, civil protection and defence use. Losberger De Boer is one of the largest suppliers of temporary and permanent buildings in the world. As member of the Board for the Rental Projects Turnkey Solutions perimeter he is responsible for Finance & Control, Legal, HR and ICT.
Fons graduated from the VU University of Amsterdam with a Register Accountant postgraduate degree. Fons is member of The Royal Netherlands Institute of Chartered Accountants, the professional body for accountants in the Netherlands.
Fons is an experienced, entrepreneurial, pragmatic, analytical, solution oriented global finance executive in international (family) businesses. Within this environment with great understanding for reason and emotion with a high personal integrity.
He has been successful in preparing and effectuating buyouts, expert in the design and implementation of ERP applications and management information systems, designer and leader of change processes, experienced in (re-) structuring of loan facilities.
Next to his professional career Fons has been Treasurer of the foundation Wereld Zonder Kinderkanker and nowadays Treasurer of the foundation World Child Cancer The Netherlands.
stadhouder VUmc Kinderstad
Angela van ’t Slot (secretaris)
Upon graduation from the Hotel Management School Maastricht (The Netherlands) Angela started her career working for Hilton Hotels International. She worked for several international hotel chains in Germany, USA, UK and The Netherlands. In 2009 Angela refocused her career to the non-profit sector by starting to work for the Amsterdam University Medical Center (Amsterdam UMC). From 2018 onward Angela works for the Emma Childrens Hospital (Emma Kinderziekenhuis).
Next to her full-time job in the hospital she is treasurer of the Parent Teacher Association at her sons’ school, is past-president of Rotary Club Amsterdam-Spinoza, past president of foundation Wereld Zonder Kinderkanker and most recently secretary of World Child Cancer NL.
Angela is an experienced manager, knows how to bring people together, is pragmatic, has a positive mindset and has good communication skills. At the moment she is following a post-graduate study “Filantropy” at the VU University of Amsterdam.
CFO en COO Prinses Máxima Centrum
Gita Gallé
Gita Gallé is the CFO and COO of the Princess Máxima Center for pediatric oncology. The last 17 years she has held several executive positions in healthcare, a sector which she describes as relevant and complex. Her goal is to obtain results and innovation through combining talent, drive and strength of her co-workers and external stakeholders. Connection and communication are key words.
Besides this position she is a member of the Supervisory Boards of Zorgbalans (healthcare organization for the elderly), Medisch Spectrum Twente (top clinical & teaching hospital) and a member of the audit committee of the Council for the Judiciary. Earlier in her career she used to work for KLM and she also has experience in the field of civil service. By education she is a social scientist.
directeur Gezondheidszorg Rabobank Nederland
Michel van Schaik
Besides his position as Director Healthcare at Rabobank, Michel van Schaik is Chairman of the Committee on Health of the Dutch Banking Association and also Chairman of the Committee on Healthcare of VNO-NCW (federation of Dutch employers). He is co-founder and co-author of several impactful publications: “Diagnosis 2025”, “Diagnosis Diabetes 2025” and “Diagnosis Health Innovation’’. He is initiator of Diagnosis Food and Health (accelerator) and also a guest lecturer at the Erasmus CMDz, Nyenrode Business University and TIAS Nimbas. He is also member of the board of several healthcare related organizations (a.o. Institute for Positive Health) and World Child Cancer-NL.
Integrity & Compliance officer